BIOMOLEKULAK: bizidunetan agertzen diren molekulak, biziaren jatorriaren funtsa








"Pseudomonas aeruginosa" by EMSL is licensed under CC BY-NC-SA 2.0



BALIABIDEAK:  http://www.ehu.eus/biomoleculas/homepage.htm EHU-k egindako biomolekulei buruzko kurtsoa. 


PROTEINEN ERAUZKETA 



GLUZIDOAK


"Italia 2012 - Stage Heladería, pasta de azúcar y pastelería" by chocolatisimo is licensed under CC BY-NC 2.0

Fehling test-ak gluzidoen presentzia egiaztatzeko: 



Sacharomyces cerevisiae da bai alkoholdun edarietan eta baita ogian erabiltzen den LEGAMIA  edo beste era batera esanda onddo ZELULABAKARRA. Hau erabili izan da Neolito garaietatik, beraz badira zenbait mila urte gizakiak onddo hau erabili duela produktuak sortzeko, legamiek egindako HARTZIDURA ALKOHOLIKOAren bidez. 




Gaur eguneko GARAGARDOEK 4,1 eta 4,6 arteko pH-a dute. Beraz edari AZIDOAK dira. Pentsa liteke beste pH azido batera dihoala edaten ditugunean, hau da gure urdailera. 


Gainera gargardoak oso edari interesgarriak dira, dituzte bi fase horiengatik: batetik behean gelditzen den disoluzio likidoa eta bestetik APARRA, koloide bat dena (partikula likidoak eta gas-ak erabat ez NAHASTUAK). Gas guzti hori eta edariaren alkohol maila, emandako fermentazioaren ondorioak dira eta zer da legamiak hartzitu edo fermentatu dutela? Ba garagarraren gluzidoak. Gluzido horiek eter alkoholikoa eta karbono dioxidoa sortuko dute, azken hau da garagardo baten burbuilen eragilea eta azken batean aparrarena. 


Hainbat edari azido edanda, ez da polita izaten biharamuna eta horrenbeste urteren ostean lortua izan behareko genukeena da festondoarentzako erremedioren bat! 


Ez litzateke hau gertatuko, odolean daukagun bikarbonato sistema izanen bagenu...

Aplikazio ariketak: 
















Azken ebaluazioa: errepasoa






















Biomolekulei buruzko kahoot-ak















Publicar un comentario

0 Comentarios

NANOTEKNOLOGIA, zientziaren beste iraultza bat